Články

Dialog Zobrazení vrstev dříve a nyní

Ve verzi V8i (8.11.xx.xx) připravili Bentley změnu v dialogu Zobrazení vrstev, v němž uživatelé určují, které vrstvy z aktivního modelu a referencí jsou v pohledu vidět a které jsou skryté. Z dialogu Zobrazení vrstev zmizely staré, dobré a potřebné puflíky pro určení, v jakém pohledu (popř. v jakých pohledech) změna zobrazování vrstev nastane.

Pomocí osmi zatlačitelných puflíků uživatel snadno ovlivnil, v jakých pohledech změnu nastavení viditelnosti vrstev provádí. Bylo to pohodlné a přehledné a najednou to zmizelo!

alt

Nejdříve ukáži, jak se vrátit do starého stavu a puflíky (1-8) oživit. Když klepnete na ikonu Vlastnosti dialogu (ruka s vytrčeným ukazovákem), tak se rozbalí sada přepínačů, které určují jak se dialog Zobrazení vrstev  chová a co ukazuje. Tato možnost není nová, ale nový je přepínač, po kterém pátráme. Jmenuje se Sledovat aktivní pohled a implicitně je zapnut. Když ho vypnete, tak se dočkáte kýžených osmi puflíků.

alt

Nyní si vysvětlíme, proč Bentley k této změně přistoupili. Důvod je ten, že je možné v jednotlivých pohledech vidět (a zpracovat) různé modely aktivního výkresu - podrobněji zde. Avšak jen jeden model může být aktivní - do něj provádíme změny a kreslíme, ostatní jsou pouze vidět. Proto Bentley zavedli nový pojem - aktivní pohled. V dřívějších verzích (XM a starší) si byly všechny pohledy rovny - to, že do jednoho právě uživatel kreslil, nijak nevadilo a pohled nezvýhodňovalo. jenže od verze V8i (8.11.) může být v každém pohledu jiný model, a tedy aktivnost tohoto modelu se přenáší i na pohled, v němž je ukazován.  Aktivní pohled poznáte podle zvýrazněného titulku. Všimněte si, že v případě, kdy dialog Zobrazení vrstev neobsahuje puflíky 1-8, tak titulek tohoto dialogu vypisuje aktivní pohled, tj. pohled kde prováděné změny ve viditelnosti vrstev nastanou, jakmile "nějak" změníte aktivní pohled (stačí do něj nebo na jeho titulek klepnout), tak se změní i informace v titulku dialogu Zobrazení vrstev (a pochopitelně se může změnit i struktura vrstev ve smyslu je "vidět/není vidět").

Zbývá ještě objasnit, k čemu jsou dvě nové ikonky, které se v dialogu Zobrazení vrstev ukazují místo puflíků 1-8. Obě tak trochu nahrazují hromadné nastavování pomocí puflíků 1-8. První (Provést do otevřených pohledů) zajistí, že aktuální nastavení viditelnosti vrstev se uplatní okamžitě (není třeba žádného potvrzování) ve všech právě otevřených pohledech. Druhá (Provést do vybraného pohledu) zajistí, že aktuální nastavení viditelnosti vrstev se uplatní v určeném (neaktivním) pohledu - do pohledu je třeba klepnout - určit ho datovým bodem. Pří tomto klepnutí se však dotčený pohled nestane aktivním - pouze přenastaví viditelnost vrstev.

Poznámka: Nezapomeňte, že i na tato nastavování vrstev ve smyslu je "vidět/není vidět" spolehlivě fungují ovladače pohledů Předchozí a Následující pohled.

 

 

  

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žádné komentáře