Články

Dva způsoby shodného připojení reference

Při připojování (vektorové) reference - tj. modelu z DGN nebo DWG výkresu MicroStation nabízí uživateli (zdánlivě zbytečně) dvě možnosti tzv. shodného připojení - tj. připojení, kdy si reference "sedne" naprosto přesně (z hlediska souřadnic) na aktivní model. U 3D modelu a 3D reference bychom mohli mluvit nikoliv o "sesednutí", ale o přesném zasunutí jednoho prostoru (referenčního) do jiného (aktivního).

Shodné připojení je důležité a potřebné, především při práci s (jakoukoliv) mapou. Avšak proč je v dialogu Parametry připojení referenčního výkresu v seznamu Poloha, tato možnost dvakrát? Navíc asi zbytečně, protože když provedete shodné připojení reference podle první možnosti a poté podle té druhé, výsledek bude pravděpodobně stejný.

Rozdíl zde však je: Ta druhá možnost nazvaná tajuplně "Shodně-svět", totiž oproti té první zohledňuje polohu počátku souřadnic (tedy bodu 0,0).

Může se totiž stát, že aktivní model, nebo reference (nebo obojí) mají posunutý (transformovaný) počátek souřadnic. V takovém případě je třeba při připojování zvolit možnost, která referenci zarovná podle tohoto posunutého počátku - tedy: "Shodně-svět".

Jednoduché shrnutí: Připojujte metodou "Shodně". Pokud vám reference "nesedne" k aktivnímu modelu, tak to zopakujte s metodou "Shodně-svět". Pokud ani v tomto případě se reference s aktivním modelem nedohodne, pak je (minimálně) jeden model nakreslen v "nesmyslných" souřadnicích a je třeba se obrátit na tvůrce výkresu, co to má znamenat.  Referenci lze kdykoliv do správných souřadnic posunout.

alt

Poznámka 1: Počátek souřadnice změníte snadno příkazem GO=0,0 a následným určením "nové nuly".

Poznámka 2: Obecný příkaz GO=x,y,z a následné zadání datového bodu stanoví pro tento zadaný bod souřadnice X,Y,Z.

Související článek: Připojení reference pomocí pojmenované ohrady

 

{jcomments on}

Prosím zaregistrujte se pro psaní komentářů
  • Žádné komentáře